Všetky kompenzačné príspevky nevyplatia vo februári

19.02.2004 Celý región

Okolo 1500 žiadostí o kompenzačné príspevky posudzuje v súčasnosti v zmysle novely zákona o sociálnej pomoci Úrad práce a sociálnych vecí a rodiny v Prešove....
Okolo 1500 žiadostí o kompenzačné príspevky posudzuje v súčasnosti v zmysle novely zákona o sociálnej pomoci Úrad práce a sociálnych vecí a rodiny v Prešove. Právna norma nadobudla účinnosť od 1. februára a hrozí, že všetkých žiadateľov nevybavia. Úrad má však zo zákona čas dva mesiace na vyplatenie schváleného príspevku.

Úrad uprednostňuje pri rozhodovaní tých žiadateľov, ktorí nemajú iný príjem okrem štátnej dávky alebo sú živiteľmi rodín.
Podľa predsedníčky pobočky Združenia na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v Prešove Aleny Gavroňovej novela výrazne skomplikovala fungovanie rodín s mentálne postihnutým členom. Podmienky vyplácania kompenzačného príspevku a peňažného príspevku za opatrovanie označila za prehnane tvrdé. \"Autori zákona ako keby nikdy nevideli mentálne postihnutého človeka, \" konštatovala. Ten aj podľa skúseností, ktoré má so 70 členmi združenia, vyžaduje 24-hodinovú starostlivosť.
Príklad 61-ročného Františka Šingliara s ťažkým mentálnym postihom, žijúcim u svojho brata v byte na sídlisku Sekčov v Prešove, ukazuje, že niektorí opatrovníci rezignovali na takúto podporu. O Františka, ktorý je pritom aj telesne postihnutý, o. i. má ochrnutú jednu ruku, sa stará jeho švagriná. Zistila, že ako vzdialená príbuzná nemá nárok príspevok za opatrovanie. Mohol by ho dostať jeho brat, ktorý je mladší, ale zároveň stále je zamestnaný a nemieni sa práce vzdať. \"Natrvalo do ústavu nechceme Ferka dať, veď nikde sám v živote nebol a nie je schopný bez cudzej pomoci žiť, \" povedala.
Novela zaviedla podľa Gavroňovej veľmi problematické oklieštenie peňažného príspevku za opatrovanie. Rodičovi na starobnom dôchodku, starajúcom sa o mentálne postihnuté dieťa, sa zníži príspevok šesťtisíc Sk (pri jednej opatrovanej osobe) o sumu, ktorá tvorí 50 percent starobného dôchodku. To znamená, že pri dôchodku 7000 Sk vzniká nárok na príspevok už len vo výške 2500 Sk.

(jj)
 

Vyberte región